ΠΑΠΑΓΙΩΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΕ - ΑΝΕΓΕΡΣΕΙΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ - ΠΑΛΛΗΝΗ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΕΣ

MENU

ΦΥΤΕΜΕΝΟ ΔΩΜΑ

  • ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
  • Παπαγιώτας Τεχνική Εταιρεία |  Φυτεμένο / Πράσινο Δώμα

Τι είναι το φυτεμένο δώμα;

Φυτεμένο ή Πράσινο Δώμα ορίζεται το κομμάτι της επιφάνειας της οροφής κτηρίων, που καλύπτεται με φυτά και αποτελείται από την κατάλληλη υποδομή (αντιριζική μεμβράνη, αποσραγγιστικό σύστημα, φίλτρα, υπόστρωμα ανάπτυξης φυτών), τα φυτά και το σύστημα άρδευσης.

 

Τι είδους φύτευση να επιλέξω;

Η φύτευση στα φυτεμένα δώματα είναι τριών ειδών:

 

01. Eκτατική: Ανθεκτικά φυτά χαμηλής βλάστησης με  χρήση λεπτής εδαφικής στρώσης φύτευσης πάχους έως 15εκ..  Είναι μη βατό δώμα, με  χαμηλό κόστος κατασκευής και απαιτεί  περιορισμένη συντήρηση. Η στρώση φύτευσης είναι ικανή να κρατήσει κάποια ποσότητα νερού. Το φορτίο κυμαίνεται από 70 ως 140 kg/m2 κορεσμένο, και το ριζικό σύστημα των φυτών είναι επιφανειακό.

 

02. Εντατική: Η εντατική φύτευση απαιτεί μεγάλου πάχους εδαφικής στρώσης, συνήθη φυτά κήπου, (χλοοτάπητας, χαμηλοί θάμνοι και μικρά δέντρα. Τα δώματα εντατικής φύτευσης θεωρούνται βατά, και χρησιμοποιούνται διάδρομοι πεζοδρόμησης. Η ζώνη φύτευσης απαιτεί μεγαλύτερη ζώνη φύτευσης καθώς και ζώνη αποστράγγισης.

 

03. Ημικεκτατική: Αποτελείται από σύστημα υποδομής και ελαφρύ υπόστρωμα ανάπτυξης φυτών ύψους 10 έως 25εκ., με κορεσμένο φορτίο 120-250 kg/m2. Είναι ο ενδιάμεσος τύπος εντατικού και εκτατικού τύπου, εφαρμόζεται σε επικλινείς ή επίπεδες οροφές και απαιτεί συντήρηση (άρδευση, λίπανση, κλπ). Η ποικιλία των ειδών που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνει φυσικούς τάπητες, χλοοτάπητες, ποώδη φυτά και μικρούς/μεσαίους θάμνους.

Τι οφέλη θα έχω;

Τα οφέλη από την κατασκευή πράσινων δωμάτων είναι Περιβαλλοντικά, Οικονομικά αλλά και Κοινωνικά:

 

  • ΠεριβαλλοντικΑ ΟφΕλη

Μείωση αστικής θερμικής νησίδας μέσω της βελτίωσης του μικροκλίματος με τη μείωση  της επιφανειακής θερμοκρασίας έως και 40°C  σε σχέση με τα κλασικά δώματα και άρα Μείωση ενεργειακού αποτυπώματος μέσω της μείωση της ποσότητας εκπομπής του CO2 στον αέρα.

 

Παρέχει ένα ρυθμιστικό του νερού της βροχής

Ένα φυτεμένο δώμα απορροφά το νερό της βροχής από το ρυθμιστικό του νερού στα φυτά, το υπόστρωμα και το αποστειρωμένο στρώμα. Αυτό καθυστερεί την εκκένωση των ομβρίων υδάτων στο σύστημα αποχέτευσης, καθαρίζει το νερό της βροχής και επίσης το νερό εξατμίζεται μέσω των φυτών. Όλα αυτά βοηθούν στη σταθεροποίηση της στάθμης των υπογείων υδάτων, μειώνουν το φορτίο αιχμής στο σύστημα αποχέτευσης και μειώνουν τον κίνδυνο πλημμύρας. Μείωση της επιβάρυνσης των συστημάτων αποχέτευσης κατά 70-95% σε το καλοκαίρι

 

Καθαρίζει τον αέρα

Τα φυτά σε ένα φυτεμένο δώμα φιλτράρουν τα σωματίδια από τον αέρα και μετατρέπουν το CO2 σε οξυγόνο. Με τη δημιουργία μιας πράσινης στέγης συμβάλλετε στον καθαρισμό του αέρα. Βελτίωση ποιότητας αέρα λόγω απορρόφησης αιωρούμενων σωματίδιων, (π.χ αιθαλομίχλη, βαρέα μέταλλα, πτητικές οργανικές ενώσεις)

 

Μειώνει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος

Τα φυτά απορροφούν το ηλιακό φως, το 50% απορροφάται και το 30% αντανακλάται. έτσι αυτό βοηθά στη δημιουργία ενός πιο δροσερού και πιο ευχάριστου κλίματος. Για το εσωτερικό κλίμα αυτό σημαίνει ότι ο κλιματισμός δεν χρειάζεται να εργάζεται τόσο σκληρά, που με τη σειρά του σημαίνει εξοικονόμηση ενέργειας. Και αυτό έχει επίσης μια θετική επίδραση στο κλίμα που βρίσκεται κοντά στο κτίριό σας και στη θερμοκρασία της πόλης. Συνολικά, σημαίνει μείωση της θερμοκρασίας κατά 3° C στην πόλη. Δημιουργία φυσικού ενδιαιτήματος λόγω της δημιουργίας μικροκλίματος και συνθηκών για την ανάπτυξη και διαβίωση βιοποικιλότητας η οποία έχει διαταραχθεί από την υπέρμετρη αστική ανάπτυξη.

 

Αυξάνει τη βιοποικιλότητα

Τα φυτά Sedums, τα βότανα, τα χόρτα ή τα φυτά-ξενιστές που περιλαμβάνονται στο φυτεμένο δώμα προωθούν τον οικότοπο των πουλιών, των πεταλούδων και των εντόμων, ειδικά στο περιβάλλον της πόλης, το οποίο είναι κυρίως σκυρόδεμα και άσφαλτος.

 

Δημιουργεί πυρίμαχο στρώμα.

Τα φυτά περιέχουν φυσικά πολύ υγρασία. Με μια πράσινη στέγη δημιουργείτε ένα φυσικό πυρίμαχο στρώμα στο σπίτι ή στο κτίριο γραφείων σας.

 

Αυξάνει την απόδοση του ηλιακού πλαισίου

Ένα φυτεμένο δώμα οροφή μειώνει τη θερμοκρασία στην οροφή. Χάρη σε αυτή την πιο δροσερή στέγη, η απόδοση των ηλιακών συλλεκτών είναι υψηλότερη και έτσι μειώνετε το συνολικό κόστος ενέργειας.

 

Μειώνει το εξωτερικό και εσωτερικό θόρυβο

Ένα φυτεμένο δώμα λειτουργεί ως ηχητικό φράγμα στο κτίριό σας. Μειώνει τον ήχο και έτσι προσφέρει ένα πιο ήσυχο περιβάλλον, τόσο μέσα όσο και έξω από το κτίριό σας. Μείωση του θορύβου λόγω ηχομείωσης που παρέχουν οι στρώσεις προστασίας του φυτεμένου δώματος  σε αστικές περιοχές, ειδικά σε κατοικίες  κοντά σε αυτοκινητοδρόμους, σε βιομηχανικές περιοχές και σε αεροδρόμια.

 

 

  • Οικονομικα

Αυξημένη διάρκεια ζωής του δώματος λόγω της προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία,

 

Μειωμένα κόστη συντήρησης και κόστους ανακαίνισης.

 

Εξοικονομεί χρόνο και χρήμα. Σε αντίθεση με τη φύτευση ενός φυτεμένου δώματος με μεμονωμένα φυτά, η τοποθέτηση μιας πράσινης οροφής με τάπητες βλάστησης είναι γρήγορη και εύκολη στην πραγματοποίηση. Και η επακόλουθη συντήρηση είναι ελάχιστη. Αυτό σημαίνει ότι εξοικονομείτε χρόνο και χρήματα!

 

Βελτίωση Ενεργειακής απόδοσης μέσω της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας κατά 25% για τη θέρμανση και το 75% για την ψύξη.

 

Επεκτείνει την διάρκεια ζωής της στέγης. Ένα φυτεμένο δώμα προστατεύει το υλικό της στέγης από εξωτερικές επιδράσεις όπως οι διακυμάνσεις της ηλιοφάνειας, της βροχής, του ανέμου και της θερμοκρασίας και διπλασιάζει ή τριπλασιάζει τη διάρκεια ζωής της στέγης σας έως και 60 χρόνια ή και περισσότερο. Θα ανακτήσετε την επένδυση στην πράσινη στέγη σας μέσα σε 8 έως 21 χρόνια.

 

Προσθέτει αξία στο κτίριο. Η φυσική και βιώσιμη εμφάνιση, σε συνδυασμό με τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την παράταση της διάρκειας ζωής της στέγης σας, σημαίνει αύξηση της αξίας της ιδιοκτησίας σας.

 

 

  • ΚοινωνικΑ

Ψυχολογικές θετικές συνέπειες λόγω συναισθήματος χαλάρωσης των χρηστών.

 

Ανάπτυξη μικροκαλλιεργειών εντός του αστικού ιστού μειώνοντας το καταναλωτικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα  αλλά και του αισθήματος αυτάρκειας των χρηστών σε διατροφικούς πόρους.

 

Αυξάνει την αίσθηση της ευημερίας. Η διαβίωση και η εργασία σε ένα καταπράσινο περιβάλλον έχει θετική επίδραση στην ευημερία των ανθρώπων. Το πράσινο προσφέρει χαλάρωση και μειώνει το άγχος.

 

Προσφέρει θεραπευτικό περιβάλλον. Το πράσινο περιβάλλον ενθαρρύνει την ταχύτερη ανάκαμψη των ασθενών, με αποτέλεσμα τη βραχύτερη παραμονή στο νοσοκομείο. Η ανοχή ενός ατόμου στον πόνο είναι υψηλότερη σε ένα πράσινο περιβάλλον. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως «περιβάλλον θεραπείας».

 

Περισσότερη κοινωνική αλληλεπίδραση, λιγότερος βανδαλισμός. Η εργασία ή η διαβίωση σε ένα καταπράσινο περιβάλλον φέρνει τους ανθρώπους μαζί. Ένα πράσινο περιβάλλον δίνει μια υψηλότερη αντίληψη και εμπειρία χρήστη. Αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνική συνοχή στις γειτονιές. Οι περιοχές με περισσότερο πράσινο υποφέρουν λιγότερο από την επιθετικότητα, τη βία και τον βανδαλισμό.

 

Άμεσο πράσινο, χαμηλή συντήρηση. Χρησιμοποιώντας κουβέρτες βλάστησης μπορείτε να δημιουργήσετε ένα φυτεμένο δώμα με ένα άμεσο πράσινο αποτέλεσμα. Τα στρώματα είναι προσεκτικά προ-καλλιεργημένα και κατά την παράδοση διαθέτουν κάλυψη 90%. Αυτό σημαίνει ότι τα ζιζάνια μόλις έχουν την ευκαιρία να εγκατασταθούν και η συντήρηση που απαιτείται είναι αμελητέα.

 

Προστασία από διάβρωση. Στις στέγες που εκτίθενται σε μεγάλο μέρος στα καιρικά φαινόμενα βεβαιωθείτε ότι το υπόστρωμα δεν θα διαβρωθεί σε μια καταιγίδα. Τα κατάλληλα υλικά παρέχουν ένα στερεό και ανθεκτικό στη διάβρωση ανώτερο στρώμα στην πράσινη οροφή.

 

Copyright © 2019 - ΠΑΠΑΓΙΩΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΕ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
WEB DESIGN & DEVELOPMENT BRAINART® WEB SOLUTIONS

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
WEB DESIGN & DEVELOPMENT BRAINART® WEB SOLUTIONS